29 Ιαν 2021 – 09:13

Picture 0 for Εφορία : Τι αλλάζει σε e-αποδείξεις, τεκμήρια, ΕΝΦΙΑ

Ανατροπές σε τρεις φόρους φέρνει το τσουνάμι της πανδημίας το οποίο έχει «χτυπήσει» τα εισοδήματα εκατοντάδων χιλιάδων φορολογουμένων. Ηλεκτρονικές αποδείξεις, τεκμήρια διαβίωσης και ΕΝΦΙΑ μπαίνουν στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου, το οποίο εξετάζει σενάρια για νέες έκτακτες φορολογικές παρεμβάσεις το 2021 με στόχο την αποτροπή επιβαρύνσεων στα νοικοκυριά.

Μέχρι τον Μάρτιο και πριν ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των νέων φορολογικών δηλώσεων θα έχουν «κλειδώσει» οι αποφάσεις για το «κούρεμα» του μέτρου των ηλεκτρονικών αποδείξεων και το προσωρινό «πάγωμα» των τεκμηρίων διαβίωσης για όσους πλήττονται από την υγειονομική κρίση και τα δυο lockdown.

Λίγο αργότερα, τον Μάιο, όταν θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξίων των ακινήτων και τον καθορισμό για πρώτη φορά τιμών ζώνης σε περίπου 3.000 οικισμούς, αναμένεται να  επανασχεδιαστεί η κλίμακα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ με την εφαρμογή μειωμένων συντελεστών προκειμένου να μην επιβαρυνθούν από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών κυρίως οι φορολογούμενοι με μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παρεμβάσεις στο φορολογικό μέτωπο που εξετάζονται αφορούν:

Ηλεκτρονικές αποδείξεις

Οπως ανέφερε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης (ΑΝΤ1), θα υπάρξει ρύθμιση και δεν θα εφαρμοστεί όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί το μέτρο με βάση το οποίο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν όταν στο υπουργείο Οικονομικών πάρουν στα χέρια τους την αναλυτική καταγραφή από την Τράπεζα της Ελλάδος όλων των ηλεκτρονικών πληρωμών που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2020. Τα σενάρια πάντως που εξετάζονται προβλέπουν:

  • Μείωση του ορίου 30% των ζητούμενων ηλεκτρονικών αποδείξεων στο 20% ή ακόμα και πιο κάτω εάν αποδειχθεί ότι οι φορολογούμενοι μείωσαν τις συναλλαγές τους το 2020 λόγω της πανδημίας και της καραντίνας ή εξαιτίας της μείωσης των εισοδημάτων τους.
  • Να μη «μετρήσουν» καθόλου οι μήνες του lockdown για το μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων. Με το σενάριο αυτό θα ισχύσει νέο όριο για την κάλυψη του εισοδήματος των φορολογουμένων με ηλεκτρονικές συναλλαγές που θα έχουν πραγματοποιηθεί για ένα διάστημα 8 μηνών αντί για 12 μήνες.
  • Να μην επιβληθεί το πέναλτι φόρου 22% στη διαφορά μεταξύ των αποδείξεων που έχουν συγκεντρωθεί και σε αυτές που θα λείπουν. Δηλαδή τα νοικοκυριά τα οποία δεν θα έχουν καταφέρει να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν σε ηλεκτρονικό χρήμα να μην «τιμωρηθούν» με πρόστιμο 22% για τις e-αποδείξεις που δεν έχουν συγκεντρώσει.
  • Να διευρυνθεί ο αριθμός των φορολογουμένων που εξαιρούνται από το μέτρο των e-αποδείξεων.

Τεκμήρια διαβίωσης

Στο τραπέζι βρίσκεται ειδική ρύθμιση που θα απαλλάσσει φέτος από τα τεκμήρια διαβίωσης τους φορολογούμενους που έχουν χτυπηθεί από την κρίση της πανδημίας. Η προσωρινή απενεργοποίηση των τεκμηρίων για κατοικίες και αυτοκίνητα εξετάζεται να είναι στοχευμένη και να αφορά εργαζόμενους οι οποίοι ήταν σε αναστολή εργασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα το 2020 και λάμβαναν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ τον μήνα, επαγγελματίες οι οποίοι είδαν τον τζίρο τους να βυθίζεται, καθώς και ατομικές επιχειρήσεις που υποχρεωτικά κατέβασαν ρολά. Η ρύθμιση, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, θεωρείται επιβεβλημένη καθώς υπάρχει κίνδυνος για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους που υπέστησαν το 2020 μεγάλες μειώσεις στα εισοδήματά τους λόγω της πανδημίας και των δυο lockdown να μην μπορούν να καλύψουν τα τεκμήρια και να κληθούν να πληρώσουν υπέρογκους φόρους για ανύπαρκτα εισοδήματα. Αν και ο Θεόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε χθες ότι «δεν είναι της παρούσης», συμπλήρωσε πως «η κυβέρνηση λειτουργεί με δικαιοσύνη και λογική».

ΕΝΦΙΑ

Στο υπουργείο Οικονομικών «τρέχει» η άσκηση της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και της επέκτασης του συστήματος σε 3.000 περιοχές. Με την ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα νέων περιοχών αναμένεται να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος ο οποίος, όπως ανέφερε χθες ο Σκυλακάκης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να αποφευχθούν μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Μάιο.

IN.GR

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *